BETAİN - YERLİ
1.35 $
-
$ USD
CAS numarası: | 61789-40-0 |
PubChem: | 20280 |
ChemSpider: | 19106 |
EC Numarası: | 263-058-8 |
Moleküler formül: | C19H38N2O3 |
Molar kütle: | 342,52 g mol-1 |
Diğer isimler: | Dimetil amino asetat |
BETAİN
Genel Bilgi:
Betain, hidrojen atomu bulunmayan bir kuaterner amonyum yada fosfonyum katyonu gibi artı yüklü bir katyonik fonksiyonel gruba aittir ve herhangi bir hidrojen atomu bulunmayan eksi yüklü bir fonksiyonel gruba ait herhangi bir yüksüz kimyasal bileşiktir.Bir diğer ismi dimetil amionoasetattır.
Orijinal olarak betain, N, N, N-trimetilglisin, 19.yüzyılda şeker pancarı (Beta vulgaris subsp. Vulgaris) keşfinden sonra isimlendirilmiştir.Yüksüz pH'da zvitteriyonik halde bulunan ufak bir N-trimetillenmiş amino asittir. 21. yüzyılda, bu maddeye mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanlarda yaygın olarak bulunan diğer betainlerden farklı olarak isimlendirmek glisin betain adı verildi.
Kolinin yükseltgenmesi ile de betain elde edilir.
Güney Carolinada ki Coastal Carolina üniversitesinin yaptığı araştırma çalışmasının sonucunda şöyle birşey saptanmıştır. Altı hafta süresince betain takviyesi kullanmanın ; vücudun fiziksel görüntüsünü geliştirdiğini ,dayanıklılık gücünü arttırdığını bununla beraberde enflamasyonu düşürdüğünü de gözlemlenmiştir.
Betain hidroklorür formu halinde, vücut geliştirme suplementlerinde önemli bir katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Hayvancılık sektöründe yem için gıda katkı maddesi olarak ve kanatlı hayvanlar içinde besin maddelerinde kullanılmaktadır.
Temizlik kimyasalı olarak, antimikrobiyal ve amfoterik yüzey aktif madde özelliklerinden dolayı deterjanlarda tercih edilmektedir.