LAKTİK ASİT - ÇİN
2.85 $
-
$ USD
CAS number : | 50-21-5 , 79-33-4 (L) , 10326-41-7 (D) |
ChemSpider : | 96860 |
CHEBI: | 422 |
CHEMBL330546 | |
ATC code : | G01AD01,QP53AG02 |
Molekül formülü : | C3H6O3 |
Mol: | 90.08 g mol?1 |
ERİME NOKTASI : | L: 53 °C D: 53 °C D/L: 16.8 °C |
KAYNAMA NOKTASI : | 122 °C @ 12 mmHg |
ASİTLİK : | 3.86 |
LAKTİK ASİT
Genel Bilgi:
Laktik asit , kimyasal formülü CH3CH(OH)COOH olan organik bir asittir.Katı halde beyaz renklidir ve suyla karışır. Çözünmüş haldeyken renksiz bir çözeltidir.
Hem doğal olarak bulunur hemde sentetik olarak üretilebilir. Laktik asit, hidroksil grubuna bitişik karboksil grubunun olması sebebiyle bir alfa-hidroksi (AHA) asittir.
Çeşitli organik sentez proseslerinde ve çeşitli biyokimyasal endüstrilerde sentetik ara madde olarak kullanılır. Laktik asidin konjuge tabanına laktat adı verilir.
Çözelti içinde, karboksil grubundan bir protonunu iyonize laktat iyonu
CH3CH(OH)CO−2sentezleyebilir.
Asetik aside göre, pKa değeri 1derece daha düşüktür, yani laktik asit asetik asitten on kat daha asidik özelliktedir. Bu yüksek asitlik derecesi , alfa-hidroksil ve karboksilat grubu arasındaki molekül içi hidrojen bağından kaynaklanır.
İki laktik asit molekülü laktonun laktitine dehidrasyon olabilir. Katalizör ortamında laktit, biyokimyasal olarak parçalanabilen polyesterlerden ataktik yada sindiyotaktik polilaktite polimerize olur.Polilaktite, petrokimyasallardan türetilmemiş bir plastik türüdür.
Laktik asit , farmasötik alanda çeşitli yollarla çözünmeyen aktif komponentlerden suda çözünür laktatlar elde etmek amacıyla kullanılır. Topikal preparatlarda ve kozmetiklerde asitlik ayarı ve dezenfektan özellikleri için daha çok kullanılmaktadır.
Laktik asit, tarihsel olarak, sahtecilik sırasında değiştirilecek resmi kağıtlardan mürekkeplerin silinmesine yardımcı olmak içinde kullanılmıştır.
Laktik asit temel olarak yoğurt, kefir ve bazı süzme peynirler gibi ekşi süt ürünlerinde vardır. Fermente sütteki kazein, laktik asit tarafından pıhtılaştırılır. Laktik asit, maya ekmeğinin ekşi lezzetininde sebebidir.