LAKTOZ - YERLI
1.05 $
-
$ USD
CAS numarası: | 10039-26-6 |
H.S. kodu: | 1702.11.00 |
Formül: | C12H22O11 |
Fiziksel durumu: | Beyaz toz |
Çözünürlük: | Suda kolaylıkla çözünmektedir. |
Erime noktası: | 202,8 °C |
Molar kütle: | 342,3 g/mol |
IUPAC Kimliği: | ?-D-galactopyranosyl-(1?4)-D-glucose |
Yoğunluk: | 1,52 g/cm³ |
Kaynama noktası: | 668,9 °C |
Diğer isimleri : | Laktoz monohidrat,Süt şekeri |
LAKTOZ
Genel Bilgi:
Laktoz, süt şekeri olarakta adlandırılan beyaz renkli bir toz olan disakkarittir. Galaktoz ve glikoz alt moleküllerinden meydana gelen bir şekerdir ve C12H22O11 molekül formülüne sahiptir.
Laktoz sütün yaklaşık olarak ağırlıkça % 2-8'ini meydana getirir.Laktoz, hafif tatlı bir tadı olan, suda çözünür ve nem çekici olmayan bir katıdır. Gıda endüstrisinde çok kullanılır. Süt endüstrisinin bir yan ürünü olarak yılda birkaç milyon ton olarak üretimi yapılmaktadır.
Ayrıca Laktobionik asit, laktoz hidrolizatları gibi ürünler ticari olarak spreyle kurutulmuş yada kristalize laktoz yapısından sentezlenebilir.
Peynir altı suyu yada süt plazması, örnek olarak peynir üretiminde, süt pıhtılaştıktan ve süzüldükten sonra kalan sıvı kısımdır.
Biraz lezzetli olması ve kolay kullanımı açısından , aromaların ve farmasötik ürünlerin transfer maddesi ve stabilizörü olarak kullanılmasını sağlamıştır.Laktoz gıdaya direkt ilave edilmez, çünkü çözünürlüğü gıdada sık olarak kullanılan diğer şekerlere oranla daha azdır. Bebek maması, anne sütünün yapısına uyması açısından laktoz eklenmesinin gerekli olduğu da bilinmektedir.
Laktoz, demleme sırasında çoğu maya tarafından fermente edilmez, bu da avantajdır. Örnek olarak, laktoz şişman biranın tatlandırılması için kullanılabilir; ortaya çıkan biraya sıklıkla süt stout yada krem stout denir.
Saccharomycetaceae familyasındaki bir tür maya olanKluyveromyces, etil alkol sentezi için laktozu fermente edebildikleri için benzersiz bir endüstriyel proses alanine sahiptir. Süt işletmeleri için, peynir altı suyu yan ürününden daha fazla olarak laktoz potansiyel bir alternatif enerji kaynağıdır.
Ayrıca çok önemli bir laktoz kullanım alanıda farmasötik endüstrisindedir. Laktoz, fiziksel ve fonksiyonel özellikleri, yani sıkıştırılabilirlik ve uygun maliyetli kullanım nedeniyle bir bileşen olarak tablet ve kapsül ilaç ürünlerine konur.Buna benzer sebeplerle yasadışı ilaçları (seyreltmek) için de kullanılabilir. Ve doğrudan bir katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.