SODYUM BENZOAT GIDA - ÇİN
2.30 $
-
$ USD
CAS numarası: | 532-32-1 |
PubChem: | 517055 |
ChemSpider: | 10305 |
UNII: | OJ245FE5EU |
CHEMBL1356 | |
RTECS numarası: | DH6650000 |
Moleküler formül: | NaC6H5CO2 |
Molar kütle: | 144,11 g / mol |
Görünüm: | Beyaz veya renksiz kristal toz |
Koku: | kokusuz |
Yoğunluk: | 1.497 g/cm3 |
Erime noktası: | 300 ° C, 573 K, 572 ° F |
Suda çözünürlük: | 62.9 g/100ml |
Çözünürlük: | 1.33g/100ml etanol |
SODYUM BENZOAT
Genel Bilgi:
Sodyum benzoat, C6H5COONa kimyasal formülüne sahip, benzoik asidin bir sodium tuzudur .
Yaygın kullanılna bir gıda katkı maddesidir. Ve E kodu E 211 dir. Sodyum hidroksitin benzoik asit ile tepkimesi sonucu elde edilir.
Ticari olarak ise sodium benzoat, toluenin oksijenle kısmi yükseltgenmesiyle ile üretilen benzoik asidin nötralizasyonu ile elde edilir.
Sodyum benzoat doğalolarak meydana gelmez, fakat benzoik asit ve esterleri çeşitli gıdalarda bulunur. Meyve ve sebzelerde, en çokda kızılcık ve yabanmersini gibi meyvelerde çok bulunur.
Ayrıca karides gibi deniz mahsüllerinde ; süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde de bulunur.
Sodyum benzoat havai fişeklerde bir yakıt olarak, ateşlendiğinde ıslık sesi çıkaran bir toz olarak kullanılır.
Sodyum benzoat kafeinle beraber baş ağrısını ve uyuşyurucu ilaçlarının aşırı dozlanması ile ilişkili solunum depresyonunu tedavi etmek için kullanılır .
Yenidoğan bebeklerin metabolik hastalıklarının bir kısmında damardan verilerek verilerek vücutta birikmiş amonyağın atılımını arttırmak için kullanılmaktadır.
Fungusit ve insektisitlerin içerisnde de bulunmaktadır.