SORBİTOL SIVI %80 - YERLİ
1.10 $
-
$ USD
Cas numarası : | 50-70-4 |
PubChem : | 5780 |
Drugbank : | DB01638 |
Chebl : | 17317 |
ChemSpider : | 96680 |
Moleküler formül : | C6H14O6 |
Molar kütle : | 182.17 g/mol |
Yoğunluk : | 1.489 g/cm3 |
Erime noktası : | 95°C |
Kaynama noktası : | 296°C |
Çözünürlük : | 2350 g/L (su içerisinde) |
Diğer isimleri : | D-glusitol, D-Sorbitol, Sorbogem,Sorbo |
SORBİTOL %80 SIVI
Standart Verileri
Cas numarası : | 50-70-4 |
PubChem : | 5780 |
Drugbank : | DB01638 |
Chebl : | 17317 |
ChemSpider : | 96680 |
Moleküler formül : | C6H14O6 |
Molar kütle : | 182.17 g/mol |
Yoğunluk : | 1.489 g/cm3 |
Erime noktası : | 95°C |
Kaynama noktası : | 296°C |
Çözünürlük : | 2350 g/L (su içerisinde) |
Diğer isimleri : | D-glusitol, D-Sorbitol, Sorbogem,Sorbo |
Genel Bilgi
Kimyasal formülü C6H14O6 olan olan şeker alkolü bir kimyasal maddedir. Suda çok kolay çözünen sorbitol,alkol ve metanol içerisinde oldukça az çözünmektedir.Glusitol olarakta bilinen sorbitol 1872 yılında tespit edilmiştir.İnsanvücudunda emildikten sonra fruktoza dönüşerek aynı yoldan yakıldığı bilinmekle birlikte, organizmanın bu şekeri ne hızda yaktığı tam bilinmemektedir.Depolama sırasında stabil kalan sorbitolün, işleme sırasında akışkanlığı ve sıkıştırılabilirliği çok iyi olmaktadır.
Üretim ve Reaksiyonları
Elma, kuru erik, kiraz ve üzüm gibi taneli ve tanesiz birçok meyvede doğal olarak bulunmaktadır. Ticari olarak glikozun katalitik hidrojenasyonu ile elde edilebilmektedir. Dekstrozun yüksek basınç (40-100 bar) ve yüksek sıcaklıkta (100-170 °C) de Raney nikel veya ruthenyum katalizörü eşliğinde hidrojenle doyurulması ile sorbitol elde edilebilir. Bu madde, bir hidroksil grubu için aldehit grubu değişen glikoz azaltılması ile elde edilebilir.
Kullanım Alanları
İlaç
Sorbitol bağırsak etkilerini hızlandırıcı lastasif bir etkiye sahiptir ve ilaç sektöründe lavman olarak kullanılmaktadır.
Kozmetik
Kozmetik sektöründe bu kimyasal nemlendirici ve kalınlaştırıcı olarak kullanılmaktadır.Ağız içerisinde zararsız etkilere sahip olduğundan diş macunlarında ve gargaralarda katkı maddesi olarak kullanılabilmektedir.
Gıda
Özellikle sakız üretiminde kullanılan bu madde gıda ürünlerinde depolama saklama konularında koruyucu olarak kullanılmaktadır.Ayrıca diyet ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Kimya
Saydam formülasyonlar için yeterli derecede yüksek bir kırılma indeksine sahip oluşu ile bazı saydam jellerin üretiminde kullanılmaktadır.