SODYUM ASİT PROFOSFAT SAPP28 - ÇİN
2.20 $
-
$ USD
CAS Numarası: | 68915-31-1 |
PubChem: | 24451 |
EC Numarası: | 231-835-0 |
Kimyasal Formulu: | Na2H2P2O7 |
Görünüş Biçim: | Toz |
Renk : | Beyaz |
Koku: | Kokusuz |
20 ° C'de, pH değeri (10 g / l): | 4,0 - 4,7 |
Erime noktası / Erime aralığı: | 220 ° C |
20 ° C'de yoğunluk: | 1,1 g / cm³ |
Karışma çözünürlük ile su : | Çözünür. |
SODYUM ASİT PROFOSFAT
Genel Bilgi:
Disodyum pirofosfat yada diğer adıyla sodyum asit pirofosfat (SAPP) , sodyum katyonları ve pirofosfat anyonundan meydana gelen, beyaz, suda çözünebilen bir katı inorganik bir bileşiktir.
Gıda endüstrisinde çeşitli uyglamaları vardır. Bunlar tamponlama ve kenetleme maddesi olarak kullanılmasıdır. Sudan kristalize edildiğinde bir hekzahidrat oluşturur, fakat oda koşullarınınüzerine çıkıldığında dehidrate olur. Pirofosfat, Polivalent katyonlar içinde pirofosfat, Ca2+ gibi yüksek afiniteye sahip bir anyondur.
SAPP, sodyum dihidrojen fosfatın ısıtılmasıyla elde edilir:
2NaH2PO4 → Na2H2P2O7 + H2O
SAPP, fırın tozlarında bulunan çok tercih edilen bir mayalama maddesidir. Karbon dioksit salınımı için NaHCO3 ile birleşir:
Na2H2P2O7 + NaHCO3 → Na3HP2O7 + CO2 + H2O
Meydana gelen fosfat kalıntısının tadı olmadığından SAPP sıklıkla tadı gizleyen çok tatlı keklerde kullanılır.
Sodium asit pirofosfat ve diğer sodyum ve potasyum polifosfatlar gıda ürünlerinde sık olarak kullanılmaktadır; E numarasılistesinde, toplu olarak E 450 kodu ile adlandırılırlar, disodyum formu ise E 450 (a) olarak gösterilir.
Konserve deniz ürünlerinde , geri yükleme sırasında rengi korumak ve tahliyeyi azaltmak için kullanılır.
Mayalanmış ürünlerden kabartma tozu ile tepkimeye giren bir asit kaynağıdır. Kabartma tozunda sık olarak gıda katkı maddesi E 450 koduyla etiketlenir.
Ayrıca SAPP, diş macunlarında tartarları control eden malzeme olarak da kullanılır.
Deri işlemede, işleme sırasında postlardaki pas (demir) lekelerini temizlemek için kullanılabilir. Hidrojen peroksit çözeltilerini indirgenmeye karşı stabilize edebilir.