SODYUM Bİ KARBONAT - YERLİ
0.40 $
-
$ USD
CAS numarası: | 144-55-8 |
PubChem: | 516892 |
ChemSpider: | 8609 |
UNII: | 8MDF5V39QO |
EC Numarası: | 205-633-8 |
DrugBank: | DB01390 |
KEGG: | C12603 |
MeSH: | Sodyum bikarbonat |
Chebi: | 32139 |
CHEMBL1353 | |
Moleküler formülü: | NaHCO3 |
Molar kütle: | 84,007 g mol-1 |
Görünüm: | Beyaz kristaller |
Koku: | kokusuz |
Yoğunluk: | 2.20 g cm-3 [1] |
Erime noktası: | 50 ° C, 323 K, 122 ° C (ayrışarak) |
Kaynama noktası: | 851 ° C, 1124 K, 1564 ° F |
Suda çözünürlük: | 9 g/100 mL 69 g / L (0 ° C) 96 g / l (20 ° C) 165 g / L'lik (60 ° C) 236 g / L (100 ° C) |
RTECS numarası: | VZ0950000 |
ATC kodu: | B05CB04, B05XA02, QG04BQ01 |
Beilstein Referans: | 4153970 |
SODYUM BİKARBONAT
Genel Bilgi:
Yaygın olarak kabartma tozu adıyla yada soda bikarbonatı olarak bilinen sodyum bikarbonat NaHCO3 kimyasal formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir.
Bir sodyum katyonu Na ve bir bikarbonat anyonundan HCO3− oluşan bir tuzdur. Sodyum bikarbonat, kristalize yapıda fakat sıklıkla ince bir toz olarak gözüken beyaz bir katıdır.
Yıkama sodası olan sodium karbonatın tadına benzeyen az tuzlu, alkali bir tadı vardır. Doğada doğal mineral olarak bulunur ve adı nahkolittir.
Pişirmede, kabartma tozu esas olarak mayalama maddesi olarak kullanılır. Asit ile reaksiyona girdiğinde, meyvenin genişlemesine neden olan ve krep, kek, hızlı ekmek, soda ekmeği, diğer pişmiş ve kızarmış gıdalarda karakteristik doku ve tahıl oluşturan karbon dioksit salınır. Asit-baz reaksiyonu genel olarak aşağıdaki gibidir:
NaHCO3 H → Na CO2 H2O
Bu reaksiyonu uyaran asidik maddeler arasında hidrojen fosfatlar, tartar kremi, limon suyu, yoğurt, ayran, kakao ve sirke bulunur. Kabartma tozu asidik olan maya ile birlikte daha az asidik bir tada sahip daha hafif bir ürün haline getirilebilir.
Sodyum bikarbonat, yüzme havuzlarına, kaplıcalara ve bahçe havuzlarına pH'ı arttırmak için ilave edilir.
Su ile karıştırılmış sodyum bikarbonat, asit hazımsızlığı ve mide ekşimesini tedavi etmek için bir antiasit olarak kullanılabilir. Mide asidi ile reaksiyonu sonucunda tuz, su ve karbondioksit oluşur:
NaHCO3 HCI → NaCI H2O CO2 (g)
PegLyte gibi bir sodyum bikarbonat ve polietilen glikol karışımı, su içinde çözülmüş ve ağızdan alınmış, gastrointestinal cerrahi, gastroskopi gibi işlemlerinöncesinde etkili bir gastrointestinal lavaj preparatı ve müshildir .