KAFEİN ANİHİDRAT - ÇİN
55.00 $
-
$ USD
CAS numarası: | 58-08-2 |
ATC kodu: | N06BC01 |
PubChem: | CID 2519 |
DrugBank: | DB00201 |
ChemSpider: | 2424 |
UNII: | 3G6A5W338E |
KEGG: | D00528 |
Chebi: | 27732 |
CHEMBL: | 113 |
Formül: | C8H10N4O2 |
Mol. kütle: | 194.19 g/mol |
AHFS / Drugs.com: | monografi |
Gebelik kedi. : | C (ABD) |
Planlanmamış (AU) GSL (UK) OTC (ABD) | |
Bağımlılık yükümlülüğü: | Orta |
Rotalar: | Oral, insuflasyon, lavman |
Biyoyararlanımı: | % 99 |
Protein bağlama: | 17% 36% |
Metabolizma: | |
CYP1A2 tarafından demetilasyon | |
Half-life: | 5-6 saat |
Eliminasyon: | idrar (% 100) |
Diğer isimleri : | 3,7-dihidro-1,3,7-trimethil-1H-purine |
KAFEİN
Genel Bilgi:
Kafein, bilinen adlarıyla tannin, matein ve guaranin bir alkaloiddir. Çayda, kahvede, mate çaylarında ve az miktarda da olsa kakaonun içinde bulunur. Kafeinin kendine has spesifik acı bir tadı vardır.
Kafein bir uyarandır. Vücuda alındığında merkezi sinir sistemini psikoteknik açıdan harekete geçirerek farkındalığı, fiziksel ve zihinsel performansı arttırarak vücudun uyanıklığını yükseltir.Yani stimulan etkisi yapar. Azda olsa diüretik etkisi vardır. Solunum hızını ve kalp atış hızınıda arttırır.
Vücuttaki emilimi ince bağırsakta gerçekleşir.
Bitkisel kaynak olarak kafeinin bir türevi olan Guarana bitkisinin içinde guaranin olarak bulunur. Tannin olarakta çayda mevcuttur.
Gıda endüstrisinde, çikolataların içinde katkı maddesi olarak , kolada, kahvede ve çayda bulunur.
Tıp alanında kalp hastalıkları ve sinir sistemi hastalıklarında kullanılan ilaçların içinde de mevcuttur.
Kafein kullanımı spor aktivitelerinde de performans arttırıcı özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Vücuda alınan kafein kortizol hormonu salgılatarak kanda bulunan adrenalin hormonunu yükseltiyor bu sayede de performans artışı sağlıyor.
Kafein kullanılmadığında ve bir kişi uyanık olduğunda, (CNS) nöronlarında çok az miktarda adenozin vardır. Devam eden uyanıklık bir durumunda, zaman içinde adenozin, nöronal sinapsta birikir ve daha sonra belirli CNS nöronlarında bulunan adenozin reseptörlerine bağlanır ve aktive olur; aktive edildiği zaman, bu reseptörler uyuşukluğu arttıran bir hücresel tepki verir. Kafein tüketildiğinde ise , adenozin reseptörlerini antagonize eder; yani kafein, adenozin kendisine bağlandığı reseptör üzerindeki yeri bloke ederek adenozinin reseptörü aktive etmesini engeller.Bunun sonucunda, kafein uyuşukluğu geçici olarak önler yada azaltır ve böylece uyanıklığı korur yada düzeltir.