SODYUM HEGZA META FOSFAT - ÇİN
1.76 $
-
$ USD
CAS numarası : | 10124-58-8 |
PubChem : | 24968 |
Molar ağırlık : | 611.7704 g/mol |
Görünüş : | Beyaz kristaller |
Molekül formülü : | Na6P6O18 |
Nem : | 2.484 g/ cm3 |
Erime Noktası : | 28 °C(1,162 °F;901 K) |
Kaynama Noktası : | 1,500 °C (2,730 °F; 1,770 K) |
Kırılma İndeksi : | 1.482 |
Genel Bilgi:
Sodyum hegza metafosfat diğer bilinen adlarıyla: Calgon, Graham'ın tuzu, Heksasodyum heksametafosfat, SHMP, Sodyum polimetafosfat olan, kimyasal formülü Na6O18P6 olan bir kimyasal bileşiktir.
SHMP, sodyum asit pirofosfat elde etmek için monosodyum ortofosfatın ısıtılmasıyla hazırlanır:
2 NaH2PO4 → Na2H2P2O7 H2O
Daha sonra pirofosfata karşılık gelen sodyum heksametafosfat verecek şekilde ısıtılır:
3Na2H2P2O7 → (NaPO3)6 3H2O
Sonrasında hızlı soğutma işlemi yapılır.SHMP, sulu çözeltide, en fazla da asidik şartlar altında sodyum trimetafosfata ve sodyum ortofosfata hidroliz olur.
SHMP bir kenetleyici güçlü bir stabilizatör olarak kullanılır ve E kodu E452i altında kullanıldığı bir gıda katkı maddesi de dahil olmak üzere çok farklı endüstrilerde uygulama alanı vardır. Sodyum karbonatı bazen pH'ı 8.0-8.6'ya çıkarmak için SHMP'ye ilave edilir, bunun sonucunda su yumuşatma ve deterjanlar için kullanılan bir dizi SHMP sentezlenir.
Sodyum heksametafosfat için önemli bir kullanım, kil bazlı seramik partiküllerinin üretiminde topaklaşmayı engelleyici ajan olarak kullanılır.
Diş macunlarında, leke önleyici ve tartar önleyici bir bileşen olarak çok sık kullanılmaktadır.
Bir gıda katkı maddesi olarak ve emülgatör olarak SHMP kullanılır. Yapay akçaağaç şurubu, konserve süt, peynir tozu ve dip sos, imitasyon peyniri, paketlenmiş yumurta akı, sığır eti, balık filetosu, meyve jölesi, dondurulmuş tatlılar, salata sosu, ringa balığı, kahvaltı gevreği, dondurma, bira ve şişeli içecekler diğer gıdaların yanı sıra SHMP içerebilir.